maanantai 28. syyskuuta 2009

Tie miehen (tai tosinaisen) sydämeen: pippuripihvi

















Klassikko osoittautui kokeilemisen arvoiseksi, jopa konjakkikammo katosi. Kastike sai ainakin "testiryhmän" harkitsemaan (toteuttamaan) lautasten ja paistinpannun nuolemista...

n. 200g naudan sisäfilettä/ herkuttelija
mustapippurirouhetta
suolaa
öljyä ja voita paistamiseen


Konjakkikermakastike (reilu satsi kahdelle)
4 cl (snapsilasillinen) konjakkia
3 dl kermaa
1 rkl soijaa
1 rkl sinappia
1/4 lihaliemikuutio

Lisukkeiksi:

Yrttiöljyssä kuullotetut vihannekset
1 paprika
1 sipuli
pätkä kesäkurpitsaa
oliiviöljyä
yrtimaustetta (esim. yrttitarhan sekoitus / Santa Maria)

Salaattia tai oikein nälkäisille vaikkapa valmisranskalaisia

Sekä
komea mies joka hoitaa likityksen ja puhelin, jossa valmiiksi näppäiltynä palokunnan numero TAI
komea palomies joka hoitaa liekityksen.

1. Ota liha lämpimää vähintään 2h. ennen paistamista
2. Paloittele lisukevihannekset suupalan kokoisiksi, kuullota ne öljyssä ja jätä miedolle lämmöle hautumaan. Mausta yrttiseoksella ja ripauksella suolaa.
3. Leikkaa liha n.2cm paksuisiksi pihveiksi ja mausta kevyesti suolalla. Pippuroi joko reunat tai halutessasi myös paistopinnat reilusti mustapippurirouheella.
4. Paista pihvejä voin ja öljyn seoksessa melko kuumalla pannulla, muutama minuutti puoleltaan.
5. Ota pannu pois liedeltä ja lisää konjakki. Varmista paloturvallisuus (pysy kaukana liesituulettimesta!). Sytytä lämmennyt konjakki esim. pitkällä tulitiulla tai sytyttimellä. Sopivan lämpöinen konjaki palaa melko pienellä liekillä.Heiluttele pannua kunnes alkoholi on palanut pois.
6. Siirrä pihvit folioon vetäytymään.
7. Kaada pannulle kerma ja muut kastikeaineet. Anna kiehua kokoon hetken aikaa (voit suurustaa myös maizenalla). Lisää pihvit kastikkeen joukkoon.
8. Tarjoile haluamiesi lisukkeiden sekä hyvän punaviinin kanssa.
9. Kellisty komean miehen, palomiehen, Tosinaisen tai oman massusi viereen nauttimaan olostasi.

Focaccia fetalla, yrteillä ja kirsikkatomaateilla

















Helppo ja maukas leipä, edullista suolapalaa myös bileisiin!

Pohja:
6 dl vettä
1 hiiva tai 2 pussia kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
vehnäjauhoja sen verran, että taikina on hieman sämpylätaikinaa pehmeämpää


Pinnalle:
0,5-1 dl oliiviöljyä
2 rosmariinin oksaa tai muita yrttejä maun mukaan (timjami, oregano tms.)
muutama valkosipulin kynsi ohuina lastuina
n. 100 g fetaa muruina
kourallinen kirsikkatomaatteja halkaistuna
sormisuolaa


1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen, kuivahiiva n. 42 asteiseen veteen
2. Lisää vehnäjauhoja sen verran että taikina on kiinteää mutta pehmeää. Alusta hetki. Anna kohota n. puoli tuntia.
3. Kumoa uunipannulle leivinpaperin päälle. Taputtele tasaiseksi levyksi.
4. Sekoita öljy ja hienonnetut yrtit. Levitä leivälle, painele sormilla leivän pintaan koloja johon öljyä valuu.
5. Painele leivän pintaan valkosipuli, tomaatit ja feta. Ripottele pinnalle hiemen sormisuolaa.
6. Paista 225 asteessa n. 20-25min, kunnes leivän pinta saa kauniin värin.

Focaccian pintaan sopii tässä reseptissä mainittujen ainesten lisäksi mm. kuivatut yrtit, oliivit, pähkinät, aurinkokuivattu tomaatti tai vaikkapa ilmakuivattu kinkku - kunhan täytettä on tarpeeksi vähän, ettei tuotos ala muistuttaa liiaksi pizzaa!