tiistai 28. elokuuta 2012

Kortteja


Pienen ukon unet on taas olleet sellaisia pätkiä päivin ja öin, että mitään liikaa keskittymistä vaativaa ompelujuttua en ole jaksanut ottaa tehtäväkseni. Inspiraatiota tekemiseen olisi kuitenkin, joten eilen päätin pitkästä aikaa vähän askarrella. Tuloksena onnittelukortti eräälle ihanalle pikku herralle (ei omalle), ja kahdeksan pöllökorttia. Pöllökortit saattavat päätyä esim. kutsukorteiksi oman ipanan 1-v synttäreille, kunhan aika koittaa. Tarvikkeina kuviopapereita, nappeja, kartonkia, servettejä ja noin vuosi sitten maitopurkista leikkaamani ihana kissakuva, joka on odottanut pääsyä johonkin kivaan työhön.





Kissakortti vuoden täyttävälle pojalle



Pöllö(kutsu)kortteja




Pöllökortti läheltä

tiistai 21. elokuuta 2012

Mustikka-mascarpone muffinsit

Elokuun Koti & Keittiö -lehdessä oli helppo mustikkamuffiniohje, jota päätin kiireessä kokeilla. Ohje ei sisältänyt minkäänlaista vatkaamista, ainekset vain sekoitettiin keskenään ja paistettiin. Muffinseista tuli kosteita ja ei kovin makeita, nämä olisivat täydellisiä esim. aamupalapöytään. Ohjeessa olleen ricottajuuston vaihdoin mascarponeen, sillä jääkaapista sattui löytymään sitä purkillinen. Alkuperäisen ohjeen rasvana oli öljyä, jostain kumman syystä se vaihtui voisulaan. Mutta sitä tuli vain desilitra, joten terveellisiähän nämä edelleen olivat, kun sokeriakin oli reilusti vähemmän kuin yleesä muffinsiohjeissa. Mascarponejuusto kuitenkin piti muffinsit mehukkaina rasvan ja sokerin niukkuudesta huolimatta. Seuraavalla kerralla taikinan vehnäjauhoista osan voisi korvata esim. vehnäleseillä, kaurahiutaleilla tai grahamjauhoilla. Tässä resepti niine muutoksineen joita siihen tein, alkuperäinen löytyy lehdestä sekä nettisivuilta.



4dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
250g maustamatonta tuorejuustoa, esim. mascarponea tai ricottaa
1 dl maitoa
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1dl voisulaa
2,5 dl mustikoita (omani otin pakastimesta)
2 rkl perunajauhoja

Sekoita vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa esim. puuhaarukalla toisessa astiassa sekaisin mascarpone, maito, sokeri ja munat. Sulata voi. Lisää kuivien ainesten sekaan juustomunaseosta ja voisulaa vuorotellen. Sekoita tasaiseksi. Sekoita perunajauho mustikoitten sekaan ja mustikat taikinaan. Jaa taikina muffinsivuokiin (tein 12 reilun kokoista) ja paista 200 asteessa n. 25 minuuttia. Paperiset muffinsitvuoat kannattaa asettaa muffinsipellille, jolloin ne eivät "levähdä" löysän taikinan alla.

maanantai 20. elokuuta 2012

Avocado-halloum salaatti

Kesäkiireen ja väsymyksen seasta ponnistaa hän... Kesällä on kyllä kokkailtu, mutta ei siis todellakaan bloggailtu. Mutta jospa syksy toisi uutta intoa ja flunssat ja hampaantekoyöt ja muut raskaat jutut pysyisivät poissa -edes hetken!

Perjantaina sain yli puolen vuoden tauon jälkeen vieraakseni pojan kummitädin isosta maailmasta, ja koska kokkaaminen on aina kuulunut meidän molempien lempipuuhiin, keksimme tälläkin kertaa jotain uutta. Alkuillasta veneiltiin, kerättiin kantarelleja ja mustikoita sekä paistettiin makkaraa aivan mahtavan kirpsakassa loppukesän säässä, joten kaipasimme enää pientä purtavaa loppuillaksi. Kaupassa käydessä olimme ostaneet vähän kaikenlaista halloumsalaattiin sopivaa, ja tälläinen herkku siitä sitten lopulta syntyi:


Raikasta, täyteläistä, makeaa, suolaista, kirpeää, rouskuvaa, pehmeää. Nam.





Halloumsalaatti avocadolla ja pähkinöillä

kahta eri salaattia (esim. punainen  salanova ja rucola)
2 avocadoa
lime
pätkä tuorekurkkua
vadelmia
suolattuja ja paahdettuja cashewpähkinöitä
paketillinen halloumjuustoa

Huuhtele salaatit tarvittaessa, kuivaa ja revi palasiksi (ei välttämättä ihan kahta isoa kerää, vaan sopiva määrä sen mukaan onko salaatti lisuke vai pääruoka, ja kuinka monelle). Halkaise avocadot, poista kivet. Viipaloi ja pyöräytä lohkot puolikkaan limen mehussa tummumisen estämiseksi. Leikkaa kurkku esim. puolikuun muotoisiksi paloiksi. Kasaa "vihreistä aineksista" salaattipeti, jonka päälle ripottele kourallinen kotimaisia vadelmia (tai muita marjoja) sekä cashewpähkinöitä. Viipaloi halloumjuusto ja paista viipaleisiin kuumalla pannulla kaunis pinta. (Jos halloumin suolaisuus on sinulle liikaa, viipaleita voi liottaa vedessä ennen paistamista). Kasaa salaatti valmiiksi, ja tarjoile vadelmavinegretin kanssa.


Vadelmavinegrettikastike

kourallinen vadelmia
puolikas lime
öljyä
suolaa, pippuria, sokeria

Purista vadelmat siivilän läpi, jolloin saat siemenetöntä punaista survosta. Purista sekaan limen mehu, ja lisää öljyä saman verran kuin mehu/vadelmaseosta on valmiina. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Tarjoile erikseen salaatin kastikkeena.


Saimaan saaressa