sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Kuhaa juurespedillä ja valkoviinikastiketta
















Ahkerat vanhempani olivat saaneet mökkiviikonloppuna verkosta kymmenittäin kuhia, ja tiputtivat ohiajaessaan (kätevää!) meillekin valmiiksi fileoituja kaloja. Jos omasta perheestä ei kuhalahjoituksia saa, voi valmiiksi fileoitua kuhaa tai ahventa ostaa myös kalatiskiltä. Hieno kala sai seurakseen arvoisensa lisukkeen, kun juurespetiin pedattiin tuoreita kauden suomalaisia juureksia ja kastike sai makunsa valkoviinistä. Hyvä Suomi, tätä kelpaisi tarjota ihan kenelle vaan!


Juurekset

3-4 porkkanaa n. 1,5 * 1,5 cm kuutioina
puolikas lanttu kuutioina
kaksi pientä palsternakkaa kuutioina (n.200g)
muutama peruna tai puolikas bataatti kuutioina

3 rkl öljyä
ripaus suolaa
2 rkl siirappia


1. Kuori ja paloittele juurekset.
2. Sekoita juureksiin mausteet, öljy ja siirappi.
3. Paahda juureskuutioita leivinpaperilla vuoratussa uunivuoassa 225 asteessa n. 40 minuuttia. Jos haluat juureksiin vielä lisää väriä, voi uunin lämpöä nostaa 250 asteeseen paistamisen loppupuolella.



Valkoviinikastike

1 keskikokoinen sipuli
2 rkl öljyä
2 dl kuivaa valkoviinniä (esim. riesling toimi hyvin)
puolikas kalaliemikuutio
2 rkl vaaleata balsamicoa (onnistuu ilmankin)
1 tl hunajaa



1. Pilko sipuli niin hienoksi kuin mahdollista. Kuullota silppua miedolla lämmöllä öljytilkassa n. 10 minuuttia, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi ja pehmenee.
2. Säädä pannun lämpöä kuumemmaksi ja kaada sipulien sekaan valkoviini. Anna kiehua niin että alkoholi haihtuu (muutama minuutti) ja sekoita samalla sekaan kalaliemi, balsamico ja hunaja.
3. Miedonna lieden lämpöä. Kaada viiniliemi pois paistinpannusta ja laita pannulle sulamaan voi. Kun voi on sulanut, sekoita siihen vehnäjauhot. Ala lisätä viinilientä n. puolikas desilitra kerrallaan, sekoita aina nesteen lisäämisen jälkeen kastike tasaiseksi (esim. muovinen vatkain toimii hyvin). Jatka nesteen lisäämistä (viinin jälkeen siirrytään ruokakermaan) ja sekoittamista, kunnes kastike tuntuu sopivan paksuiselta. Jos kastike on vielä kerman lisäämisen jälkeen liian tuhtia, sitä voi notkistaa myös maidolla.
4. Mausta kastike valkopippurilla ja suolalla.


Voissa paistettu kuha

Kuumenna paistinpannu melko kuumaksi. Lisää n. 25g voita. Kun voi on sulanut ja alkaa kuplia, lisää pannulle suolalla maustetut kuhafileet. Anna paistua muutamia minuutteja puoleltaan, käännä isolla paistinlastalla varovasti kun paistopinta on saanut väriä. Älä paista kalaa kuivaksi asti, voit kurkata kypsyyttä terävän veitsen avulla. Anna kalan vetäytyä foliolla peitettynä n. 5 minuuttia ennen tarjoilua.

1 kommentti:

Satunnainen tai vakituinen vierailija, luen kommenttejasi mielelläni!