torstai 24. toukokuuta 2012

Mansikka-Marianne kakku


Tein tätä raikasta kakkua ensin syntymäpäivilleni ilman karkkimurskaa, hyvää oli silloinkin, mutta vielä herkummaksi kakku muokkautui seuraavalla kerralla kun sekoitin täytteen joukkoon pussillisen kaappiin unohtunutta Marinne-crushia (kaupan leivontahyllystä). Täyte tukevoitetaan liivatteella, jolloin kakusta saa runsaan täytteen ansiosta raikkaamman (ja korkemman)! Meillä ei tämän kakun suhteen mökkikauden avajaisissa ainakaan pätenyt pitopalveluiden sääntö, että "kuuden munan kakku riittä 18 syöjälle"... Seitsemän herkkusuuta, ja kakusta oli kotiinviemisinä enää neljännes... (Pohjan hyväksi havaittu ohje Kermaruusu-blogista, ja kuorrute Kinuskikissalta - kiitos hyvistä resepteistä!) Pohja suositellaan tekemään 24 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuvuokaan. Minulla ei ollut käytössä kuin 22cm tai vaihtoehtoisesti 26cm vuoka. Päädyin isompaan, jolloin pohjan korkeus tietenkin pienenee, paistoaika lyhenee ja leikkaaminen vaikeutuu. Hyvillä hermoilla ja rauhallisella työskentelyllä (eivät muuten mitään oinas-naisen vahvimpia puolia...) leikkaaminen kuitenkin onnistui! Pakastemansikkasose tekee täytteestä raikkaan mansikkaisen, mutta myös löysän (siksi liivatteet). Irtopohjavuoan reunoja apuna käyttäen löysähkön täytteen voi kaataa kakkulevyjen väliin jo heti. Muussa tapauksessa täytteen voi antaa jähmettyä jääkaapissa niin, että sen saa levitettyä valumatta kakkupohjien väliin. Maitosuklaakuorrute oli ihan ok, tosin aika miedon makuista ja rakenteeltaan jotenkin vanukasmaista. Ensi kerralla aion kokeilla tummasta suklaasta tehtyä kuorrutetta.


Pohja:

6 munaa
2 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
kaakaojauhetta muutama ruokalusikallinen

Nosta kaikki aineet ajoissa huoneenlämpöön. Vaahdota munat ja sokeri, kannattaa käyttää tähän aikaa sillä lopputulos onnistuu silloin varmasti, kun ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Aika monta epäonnistunutta kakkupohjaa on opettanut... Sekoita kuivat aineet toisessa astiassa, lisää siivilän läpi taikinaan vähän kerrallaan, varovasti käännelleen. Paista 175 asteisessa uunissa 30-40 min (mikäli kakkuvuoka on pienempi ja pohjasta tulee paksumpi, alkuperäisen ohjeen 50-60 min saattaa olla lähempänä. Kun pinta on saanut väriä, kannattaa vuoka peittää foliolla.Leikkaa vuoan pohjalle sopiva leivinpaperin pala (tai irtopohjavuokaa käyttäessäsi purista paperi pohjan ja reunan väliin, leikkaa ulkopuolelta ylimääräiset pois. Vuoan reunat voitelin ohuesti. Paista, tarkista kypsyys puutikulla. Anna jäähtyä (jopa seuraavaan päivään) ja leikkaa pohja kolmeen kerrokseen.


Täyte (kirjoitettu huteran muistin varassa, suuntaa antavasti, kukin maistelkoon riittääkö omaan makuun vähempi määrä Mariannea tai tarvitseeko mansikat reilusti sokeria yms.)

2-3 dl vispi-/ kuohukermaa
200g vaniljarahkaa (yksi purkki Valion vaniljarahkaa oli minulla käytössä)
n. 3-4 dl soseutettuja pakastemansikoita
pussillinen Marianne-crush murskaa
4 liivatetta
0,5 dl vettä (tai mansikkamehua/ mansikoitten sulamislientä)
sokeria maun mukaan

Vatkaa kerma, sekoita joukkoon vaniljarahka ja Mariannemurska. Laita liivatteet likoamaan kylmään vesiastiaan. Soseuta sulatetut pakastemansikat. Kuumenna 0,5 dl vettä/ mehua/ mansikoitten lientä kuumaksi, sulata liivatteet nesteeseen. Lisää mansikkasose kerma-rahka seokseen. Vatkaa liivateseos hyvin sekaisin täytteeseen.


Kostutus:
maitoa (voi maustaa vaniljasokerilla) tai sitruunalimonadia

Kasaa kakku irtopohjavuoan reunojen sisään, pohjalevyä et enää tarvitse. Laita pohjimmaiseksi kerrokseksi kakun paistopinta (täytekakun pinnaksi kakkuvuoan pohjaa vasten ollut sileä kerros). Kostuta kakkulevy, kaada puolet täytteestä sen päälle. Sitten keskikerros, kostutus, loppu täyte ja päälle kakkupohjan pintaosa (tämän leikattua pintaa voi varovasti kostuttaa, ei kuitenkaan liian märäksi jos halua päälle esim. suklaakuorrutteen). Anna kakun jähmettyä kylmässä vähintään 2h ennen koristelua ja kuorruttamista.

Maitosuklaakuorrute

130g maitosuklaata
3/4 dl kermaa

reunoille Valion maustettua mansikkakermaa


Paremmat ohjeet suklaakuorrutteen tekemiseen löydät linkkaamaltani Kinuskikissan sivulta, mutta tässä työvaiheet näin lyhyesti.. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa vähän kerrallaan lämmittäen ja välillä sekoitellen. Lämmitä kerma kattilassa kättä lämpimämmäksi (ei kiehuvaksi!). Kaada suklaasula kerman joukkkoon, sekoita kuorrute tasaiseksi lieden jälkilämmöllä. Anna jäähtyä hetki, jotta kuorrute hieman paksunee ennen kakun päälle kaatamista.Tasoita pintaa tarvittaessa. Anna jähmettyä jääkaapissa. Koristele kakun reunat vatkatulla mansikkakermalla (Valio) ja pinta esim. valmiilla suklaakoristeilla ja strösseleillä.

1 kommentti:

  1. Tämä ohjeesi valikoitui synttärikakkukokeiluun tällä kertaa. Ja sen jälkeen kun munasokerisekoitus oli kaavittu lusikalla ja lastalla hellalta takaisin kulhoon ja lisätty x määrä aineita korvaamaan menetetyt aineet, kakkupohjasta paistui lopulta täydellisen mallikelpoinen :)) Täyte ainakin maistui pelkiltään aivan huippuhyvälle!

    VastaaPoista

Satunnainen tai vakituinen vierailija, luen kommenttejasi mielelläni!