torstai 31. toukokuuta 2012

Raparperihyydykekakku muropohjalla

Uusi raparperisato nousee sillä vauhdilla että päätin käyttää pakastimesta pois viimeisen viimevuotisen raparperihillon. Teen juusto- ja hyydykekakut lähes aina murskatuista kekseistä tehtyyn pohjaan, tällä kertaa kokeilin muropohjaa (munaton) ja hyvää tuli näinkin! Kokeiluun pääsi myös Arlan uusi maustettu raparperi-mansikkarahka, joka oli kyllä pienoinen pettymys. Kovin makeaa (ja jugurttimaista?), eikä sellaista raikasta niinkuin oletin. Kakku oli kyllä hyvää, mutta lisää raikkautta se olisi saanut jos hillon sijaan pohjan päälle olisi ripotellut tuoretta raparperia pieninä paloina. Pitänee siis tehdä pian uusi kakku...



Pohja:

100g pehmeää voita
1 dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

2dl raparperihilloa TAI sama määrä (jopa enemmänkin) tuoretta raparperia paloina (sokeria)

1. Vatkaa sokeri ja pehmeä voi sekaisin.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos voi-sokerivaahtoon.
3. Vuoraa irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla, voitele reunat. Taputtele taikina pohjalle ja vähän reunoille (reunan voi jättää kauniisti aaltoilevaksi, siitä ei tarvitse tehdä täysin tasakorkeaa).
4. Lisää päälle raparperihillo.
5. Paista 200 asteessa 30-40 min. Minulla ohut, reunoille paineltu taikina hieman "valahti" paiston alussa alaspäin, niinpä otin pohjan (n. 10 min paistamisen jälkeen) hetkeksi pois uunista ja painelin reunaa takaisin ylös lusikan avulla. Pohja saa paistua kauniin rapsakaksi! Jäähdytä paistamisen jälkeen hyvin ennen hyydykemassan lisäämistä.



Hyydyketäyte:

2dl vispikermaa
200g Valion vaniljarahkaa
200g Arlan raparperi-mansikka-rahkaa
1-2 tl vaniljasokeria
2 kananmunan valkuaista
5 liivatelehteä

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaniljarahka sekaan vatkaten. Ota seoksesta n. 1/3 talteen pursotuksia varten (otin talteen vajaan rahkapurkillisen verran, tästä jäi vähän yli pursotusten jälkeen).
3. Lisää vatkaten joukkoon raparperirahka ja vaniljasokeri.
4. Erottele valkuaiset keltuaisista. Puhdista vatkain kermaseoksesta ja kuivaa hyvin, vatkaa valkuaiset jämäkäksi vaahdoksi.
5. Lisää valkuaisvaahto kermarahkaseokseen varovasti käännellen.
6. Kuumenna pieni määrä vettä esim. vedenkeittimessä. Purista liivatteista vesi ja laita ne pieneen astiaan. Kaada päälle kuumaa vettä 0,5-1dl, sekoita liivatteet sulaksi kuumaan nesteeseen esim. haarukalla. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki, vatkaa hyydykemassan sekaan.
7. Kaada hyydykeseos muropohjan päälle, anna jähmettyä muutama tunti.


Koristelu:

Kerma-vaniljarahkaseosta
vaniljasokeria (jossa aitoa vaniljaa)
ohuita suikaleita raparperin kuorta
omenan kukinto

1. Ripottele kakun pinnalle ihan vähän vaniljasokeria, jossa on aidon vaniljan palasia.
2. Pursota kakun reunalle kierteitä tähtityllalla.
3. Koristele raparperisuikaleilla.
4. Vuoraa omenan kukinnon varsi foliolla (tai käytä syötäviä kukkia). Aseta kakun päälle.

Aaltoileva muropohja kakun reunoilla.

Koristelu lähempää.

3 kommenttia:

  1. Ah, ihanan herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
  2. Aika nopeesti hävisi jääkaapista, myönnän.

    VastaaPoista
  3. Ja kerrassaan kaunis, nuo raparperihöytyvät on piste iin päälle.

    VastaaPoista

Satunnainen tai vakituinen vierailija, luen kommenttejasi mielelläni!