torstai 7. kesäkuuta 2012

Raksaruokaa (vol. 1)

Vauvan- ja kodinhoidon ohella tämän talonrakentajan työnkuvaan kuuluu "työn raskaan raatajien" ruokkiminen. Koska pojan kärsivällisyys on hyvä mutta ei erinomainen, on ruuan oltava suhteellisen nopeasti valmistuvaa. Ja täyttävää. Eikä edullisuuskaan olisi pahitteeksi. Makuakin saisi olla. Ja koska talkooväen ikähaitari on 15-70 vuotta, on makumieltymyksiäkin monia. Ei ole ollut mikään helppo homma keksiä rakentajille vaihtelevia ruokia, jotka pystyn toteuttamaan pojan kanssa. Puolivalmisteet kunniaan, siis! Raksamiesten ruokkija ei toki ole ainut, joka kyseisten asioiden kanssa taistelee. Kiire vaivaa varmasti myös monia äitejä. Niinpä päätin (myös itselleni muistutukseksi) listata lyhyet ohjeet parhaimmista pikaruoistani viimeisen parin viikon ajalta. Oletettavasti näitä kirjoituksia tulee vielä lisää, siksi tuo vol. 1. Nämä eivät siis ole mitään gurmeeherkkuja, vaan arkiruokaa parhaimmillaan!

Ps. pohjatyöt on muuten nyt tontilla tehty, nyt tehdään perustuksia.


Makkarakeitto

Hk:n sinistä
grillimaustetta
perunoita
valmis keittojuurespakastesekoitus
sipuli
lihaliemikuutio
makaroneja
luraus ketsuppia
öljyä
vettä

Laita vesi kiehumaan, lisää lihaliemikuutio ja paloiteltu sipuli. Kuori ja paloittele perunat. Lisää perunat ja pakastejuurekset kiehuvaan veteen. Keitä n. 5 min, lisää sitten makaronit. Keitä n. 10 min, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä. Keiton kiehuessa paista kuutioitu lenkkimakkara öljysä rapeaksi, mausta kevyesti grillimausteella, jos haluat. Lisää makkarakuutiot ja loraus ketsuppia keittoon.



Kana-pastavuoka

paistettuja kanasuikaleita tms
valmiiksi keitettyä pastaa
pieni purkillinen tai puolikas isosta (vajaa 2dl) valmispastakastiketta, esim. Bertolli, Rainbow
kevytkermaa
juustoraastetta
kirsikkatomaatteja
mausteita, tuoreita yrttejä, pippuria, valkosipulia

Sekoita kypsä kana, pasta, pastakastike ja sen verran kermaa, että saat kostean seoksen. Mausta makusi mukaan. Kaada uunivuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja reilusti kirsikkatomaatin puolikkaita (joita voi toki laittaa myös vuokaan muiden aineitten sekaan). Paista 225 asteessa 20-30 min, kunnes pinta saa väriä.





Possua hapanimeläkastikkeessa

possu (tai nauta) suikaleita, itse leikkasin jotkut marinoidut grillipihvit suikaleiksi ja hyvää tuli
öljyä
punasipulia
(wokkivihanneksia, kaalia tms.)
paketillinen Portin valmista punaviinikastiketta (sellainen kylmästä löytyvä tetrapakkaus)
vettä
reilusti sokeria
tomaattimurskaa
soijaa
chilirouhetta/ pippuria

Paista lihasuikaleet öljyssä kuumalla pannulla. Nosta lautaselle. Suikaloi sipuli ja kuullota se öljyssä pehmeäksi. Kypsennä halutessasi myös vihanneksia pannulla.Yhdistä lihat, sipuli (ja kasvikset) pannulla, sekoita joukkoon valmis punaviinikastike, hieman vettä ja tomaattimurskaa maun mukaan. Lisää reilusti (olisiko 3-4 rkl) sokeria taittamaan punaviinin ja tomaatin happamuutta. Maistele! Lisää soijaa ja muita mausteita oman makusi mukaan. Tarjoile riisin tai nuudeleitten kanssa.




Kebabkiusaus

perunasipulisekoitus pakastetta
kebablastuja
fetaa kuutioina
paprikaa
kevytkermaa
juustoraastetta
suolaa, muita mausteita

Kasaa suikaleet, kebablastut, fetakuutiot ja paloiteltu paprika kerroksittain uunivuokaan. Lisää pariin kerrokseen mausteita.Kaada päälle kevytkermaa ja ripottele pinnalle esim. punaleimaraastetta. Paista kiusausta pakastepussissa olevan ohjeen mukaan (olisiko ollut 200 astetta?) tunti, halutessasi anna vetäytyä uunissa josta on virta katkaistu vielä 15-30 minuuttia. Tarjoile kaupan valmiin kebabkastikkeen ja raikkaan salaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Satunnainen tai vakituinen vierailija, luen kommenttejasi mielelläni!