sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Lettuja, lettuja!
















Enää viikko kesälomaan, on siis aika aloittaa tunnelmaan virittäytyminen ;) Rentouttava viikonloppu mökkisisustuksen parissa sai mielen jo niin lomatunnelmiin, että oli pakko saada lettuja. Isosta taikinasta riitti sekä reiluun satsiin jauhelihatäytteisiä lettuja (jotka olivat muuten lapsuudessani maailman parasta herkkua, ja joita valmistan aikalailla äidiltä perityn ohjeen mukaan) sekä mansikka-lime lisäkkeen kanssa nautittavaksi. Nam, kyllä kesä on ihanaa aikaa!


Lettutaikina (annoksen voi myös puolittaa, tästä tulee paljon...)

1 litra maitoa
6 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoa
1 dl ohrajauhoa
1 tl suolaa

voita paistamiseen

1. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää maito ja vatkaa sekaisin.
2. Lisää ohrajauho ja vehnäjauho, vatkaa taikina tasaiseksi. Lisää suola.
3. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia. Jos teet jauhelihatäytteisiä lettuja, valmista täyte tässä välissä.


Jauhelihatäyte

700 g naudan jauhelihaa
2 rkl öljyä
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 tl tacomaustetta
1 tl yrttimaustetta
1 tl currya
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria rouhittuna
1 tl grillimaustetta
1 lihaliemikuutio
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
2 dl juustoraastetta, esim. punaleima-emmental (itse käytin kaikki jämät, mm. parmesania ja kermajuustoa)


1. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sitä muutama minuutti öljyssä.
2. Lisää jauheliha ja paista. Mausta paistamisen loppuvaiheessa ja tarkista maku, lisää mausteita halutessasi. Lisää myös lihaliemikuutio ja murskaa se jauhelihan joukkoon.
3. Sekoita paistetun jauhelihan sekaan vehnäjauho, liesi saa olla melko kuumalla.
4. Lisää maito ja keittele muutama minuutti paksuksi kastikkeeksi.
5. Sekoita juustoraaste kastikkeen sekaan ja anna täytteen hieman jäähtyä.

Tässä vaiheessa voikin rueta letunpaistoon, ja lettuja voi täyttää sitä mukaa kun ne valmistuvat. Paista letut rapsakoiksi voissa. Levitä n. 3 reilua kukkurallista ruokalusikallista täytettä letun keskelle pitkittäin, ja kääri letut rullalle. Säilytä folion alla niin letut kestävät lämpöisinä. Jos tarjoat letut myöhemmin, ne on näppärä lämmittää uunissa 200 asteessa, pinnalle voi levittää juustoraastetta.



Mansikka-lime täyte
















3 dl mansikoita (tuoreita ja pakastemansikoita, vähän kohmeisina sopivat tähän tosi hyvin)
1 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
limen kuorta (n. puolikas limen kuori riittää)
1 rkl valkosuklaasiirappia (tarkoitus oli laittaa valkosuklaata rouheena, mutta kaapissa olleista kuorista löytyi yksi surkea palanen, kuka lie herkutellut...) Mutta toimii tämä ilman valkosuklaata tai siirappiakin, sen voi korvata ruokalusikallisella sokeria.
1 dl rahkaa

1. Paloittele mansikat (ja valkosuklaa).
2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka ja vaniljasokeri. Makeuta makusi mukaan.
3. Raasta sekaan limen kuorta.
4. Tarjoile lettujen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Satunnainen tai vakituinen vierailija, luen kommenttejasi mielelläni!