sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Talvi-illan blinit





























Talviloman alkua juhlistettiin blineillä ja kuivalla skumpalla. Ylilyönneiltä oli hankala välttyä, niin hyvältä maistui! Kuvia on sekä iltaherkuttelusta että seuraavalta päivältä, kun jämiä maisteltiin vieraitten kanssa päiväkahvilla (jolloin lisukkeena oli myös savulohisalaattia). Tämä ohrablinien resepti on tosi hyvästä "Siskot kokkaa" -blogista, jota seuraan hyvinkin aktiivisesti (ja jonka resepteihin minulla on kova luotto). Blinithän tehdään perinteisesti tattarijauhoista, mutta kun siskosten blini-iltamissa ohrablinit olivat olleet selkeä suosikki, valitsin kokeiltavaksi heidän reseptinsä.

Ohrablinit

5 dl maitoa
25 g hiivaa
2,5 dl ohrahauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl kermaviiliä, maustamatonta jogurttia tai piimää (laitoin itse puolikkaan kermaviilin)
2 keltuaista
2 valkuaista
Paistamiseen voita

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota sekaan hiiva. Kulhon kannattaa olla reilun kokoinen, sillä taikina kuplii itsensä moninkertaiseksi.
2. Lisää taikinaan jauhot ja sekoita tasaiseksi. Jätä huoneenlämpöön käymään useammaksi tunniksi, minulla taisi kuplia noin 5 tuntia.
3. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita taikinaan suola, kermaviili ja keltuaiset.
4. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, ja lisää vaahto varovasti nostellen taikinaan.
5. Paista reilussa voissa blinipannulla tai ohukaispannulla. Blineistä tulee ilmavia ja kuohkeita (melko paksuja), joten lieden ei kannata olla kovin kuumalla jotta taikina kypsyisi myös sisältä.


Lisukkeet

Blinien kanssa on helppo keksiä tarjottavaa, tässä muutamia ehdotuksia. Pakollisia ovat ainakin voisula ja smetana! Omaksi suosikiksi on muodostunut perinteinen smetana-suolakurkku-hunaja -yhdistelmä. Taivaallista...

voisulaa
smetanaa
sipulisilppua
savulohta (tai kylmäsavulohta) ja sitruunalohkoja
mätiä
kylmäsavuhärkää tai poroa (leikkelettä ohuina suikaleina)
suolakurkkua (aitoa, ei maustekurkkua)
hunajaa
suolasieniä

Täytteistä jokainen voi kasata mieluisan herkkulautasen.



1 kommentti:

  1. tosi kiva kun maistui, minustakin ne olivat oikeasti tosi hyviä :) Ja mikä parasta, aika helppoja kääntää!

    VastaaPoista

Satunnainen tai vakituinen vierailija, luen kommenttejasi mielelläni!