perjantai 19. helmikuuta 2010

Mehevä paahtopaisti ja punaviinikastike






















Jostain syystä viikolla nälkäisenä kaupassa käydessäni mukaan tarttui paahtopaisti (katseli minua altaasta kovin anelevasti, taisi jopa iskeä silmää...) Heräteostoksena tehty paisti osoittautuikin melkein hyvän pihvin veroiseksi, kun uskalsin jättää sen reilusti punaiseksi, sisälämpötila oli uunista ottaessa vain 56 astetta (tosin nousi vielä paistin vetäytyessä). Kuvat vähän vääristävät paistin kypsyysastetta, oikeasti lihasta valui tämän lämpöiseksi paistettuna verta vielä seuraavana päivänä leikatessa.
Kypsän pihvin ystävät älkööt vaivautuko kokeilemaan ;)

Paahtopaisti

n. 1 kg naudan paahtopaisti
rypsiöljyä
suolaa
mustapippurirouhetta

1. Anna paistin lämmetä huoneenlämmössä ainakin tunti. Kuumenna uuni 125 asteeseen. Kuivaa paistin pinta, sirottele pintaan tasaisesti suolaa (itse käytin sekä normaalia suolaa että sormisuolaa). Rouhi päälle reilusti mustapippuria.
2. Kuumenna valurautapadassa (tai paistinpannussa) öljyä. Pannun pitää olla reilusti kuuma, jotta se ei jäähdy heti kun kiloisen lihan sinne nakkaa. Paista lihaan kauttaaltaan rapean ruskea pinta (kuumassa pannussa tämä tapahtuu yllättävän nopeasti).
3. Laita paistomittari (toimiva!) paistin paksuimpaa kohtaan. Laita paisti uuniin 125 asteeseen padassa tai uunivuoassa. Paista, kunnesmittari näyttää 56-58 astetta (tämä lämpötila sopii siis medium-kypsän pihvin ystävälle: paisti on vetäytymisen jälkeen tasaisen punaista ja mehevää). Jos halua kypsempää paistia, lämpö voisi ehkä olla jotain 60-65 astetta, tosin silloin liha tulee jo aika kuivakaksi.
4. Uunista otettu paisti kääritään ensin voipaperiin ja sitten napakasti folioon. Anna lihan vetäytyä paistamisen jälkeen ainakin 1,5 tuntia, jotta lämpö tasaantuu ja lihasnesteet asettuvat eivätkä valu lihasta pois. Varaudu hätistelemään perheen miespuolisia jäseniä kauemmas paistista vetäytymisen ajan. Harhauttamiseen voi kokeilla esim. eri huoneeseen sijoitettua oluttölkkiä. Sitten veitsi käteen ja viipaloimaan, ja odotus palkitaan!


Punaviinikastike (ainakin kuudelle)

Paahtopaistin seurana söimme risottoa, jonka tällä kertaa maustoin parmesanilla sekä sitruunankuorella ja -mehulla (perusrisoton resepti löytyy blogistani). Kastikkeena oli kaupan valmiista kastikkeesta tuunattu punkkukastike, jota käytän usein esim. pihvien lisukkeena. Siihen seuraavaksi vielä ohje.

Paistoastian pohjalle kertynyt liemi
1-2 dl vettä
valmis tiiviöpakkaus punaviinikastiketta (esim. Portti)
1-2 dl punaviiniä
1/4 lihaliemikuutio
2-4 rkl sokeria (maun mukaan, kannattaa maistella)
4 rkl tummaa Maizena-kastikesuurustetta
2 rkl balsamiviinietikkaa
25 g voita

1. Lisää paistoliemeen vettä sen verran, että sitä on yhteensä n. 2dl. Lisää joukkoon kaupan punkkukastike ja punaviini. Keittele kevyesti kiehuen n. 5 min.
2. Lisää kastikkeeseen lihaliemikuution palanen, sokeria ja balsamiviinietikkaa. Maistele ja parantele, ripaus chiliäkin toimii. Kun kastikkeen maut ovat kohdallaan, suurusta se Maizenalla (sekaan ja minuutin kiehautus.)
3. Kun kastike on saennut sopivaksi, lisää sekoita joukkoon voi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Satunnainen tai vakituinen vierailija, luen kommenttejasi mielelläni!