sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Pekonia, palsternakkaa ja pähkinäpestoa spagetin kera
















Olen huomannut, että mitä yksinkertaisempi pastaresepti, sitä parempi lopputulos. Niinpä kun seikkailin ihailemassani "siskot kokkaa" -blogissa ja nenän eteen avautui palsternakka-pähkinäpestopasta, voitte arvata että olin ideasta aivan myyty. Kokeilunhaluisena kotikokkina en kuitenkaan (yllättäen) pitäytynyt alkuperäisessä reseptissä, vaan resepti koki pienoisia muutoksia, mm. pekonin mukaantulon. Sillä pekonin lisääminen reseptiinhän ei koskaan voi olla huono idea!? (Tämä resepti on noin kahdelle ruokailijalle.)



Paahdetut palsternakat


1 keskikokoinen palsternakka (n. 150g)
öljyä uunivuoan pohjalle
sormisuolaa ja mustapippuria rouhittuna

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
2. Kuori ja paloittele palsternakka suupalan kokoisiksi paloiksi.
3. Lorauta uunipannun pohjalle n. ruokalusikallinen öljyä ja pyöräytä palsternakkapalat siinä. Ripottele päälle sormisuolaa ja rouhi mustapippuria.
4. Paahda 225 asteessa n. puoli tuntia, sekoita välillä. Odotellessasi tee pähkinäpesto, paista pekonit, keitä spagetti ja revi mozzarellajuusto.


Pähkinäpesto (alkuperäistä ohjetta hieman muutellen)

1 dl sekalaisia pähkinöitä. Itse valikoin pähkinäsekoituspussista hassel- ja cashewpähkinöitä sekä kuorittuja manteleita.
1 dl parmesania raastettuna
0,5 dl öljyä
(1 valkosipulin kynsi)
0,5 tl suolaa, muutama kunnon rouhaisu mustapippuria

1. Raasta parmesan ja valikoi pähkinät. Laita pähkinät tehosekoittimeen (käytin sauvasekoittimen pientä leikkurikannua, toimi hyvin.)
2. Pyöräytä pähkinät tasaiseksi rouheeksi. Lisää kaikki muut aineet ja anna koneen sekoittaa tasainen tahna.
3. Tarkista peston paksuus. Jos aiot käyttää koko peston (riittää n. 4:n spagettiannokseen) lähipäivinä, pehmennä koostumusta tarvittaessa vedellä. Jos haluat peston säilyvän hieman kauemmin, sekoittaisin sekaan tarvittaessa vielä vähän öljyä.


Annoksen kokoaminen

1. Laita spagetti kiehumaan reilusti suolattuun veteen ja keitä napakaksi, korkeintaan paketissa ohjeistettu aika.
2. Paista pekonit pannulla keskilämmöllä, n. 2 viipaletta/ annos
3. Laita paistetut pekonit valumaan talouspaperin päälle, saat osan rasvasta pois. Leikkaa suikaleiksi.
4. Laita pekonit ja paahdetut palsternakat paistinpannulle. Lisää sekaan valutettu spagetti ja pähkinäpestoa noin puolet annoksesta. Sekoita niin, että pesto levittyy tasaisesti spagettiin, lisää tarvittaessa tilkka vettä
5. Lisää pastan sekaan puolikas paloiksi revitty mozzarellapallo ja jaa annokset lautasille.

tiistai 20. huhtikuuta 2010

Ja siellä kaikilla oli nii-iin muu-kaa-vaa...!
















Ajatteli tänne blogiin laittaa muistoksi kuvan kevätkauden avajaisten seisovasta pöydästä. Tarjolla oli kermaperunoita, chili-punaviinikastiketta (postasin punkkukastikkeen ohjeen jo aiemmin, tällä kertaan mukaan hyppäsi myös puolikas chili), parmesan-rucola-risottoa, paahtopaistia (uunista ulos 60 asteisena jotta maistuisi kaikille) sekä yrttisiä puolikuivattuja kirsikkatomaatteja ja mozzarellaa salaattipedillä. Jälkiruoaksi mansikka-valkosuklaa juustokakkua Dominopohjalla. Ruokaa meni 15:sta ihmiselle järkyttävä määrä: 3kg perunoita, risottoa kuudesta desistä riisiä, lihaa 2,5 kg ja kastiketta hämmentävät 1,2 litraa!!! Ja kaikki syötiin...

Kylmäsavulohipiirakka

















Kevätkauden avajaisiin piti keksiä jotain pientä näppärää purtavaa vieraiden ensinälkään, kevään vastaanottaminen kun aloitettiin jo iltapäivällä ja halusin tarjota kunnon illallisen vasta myöhemmin. Tein tarjolle kylmäsavulohi- ja kinkkupiirakkaa. Pohja ja kermaviili-kasvistäyte oli molemmissa piirakoissa tismalleen samanlainen, jaoin tuplana tekemäni täytteen vaan lopuksi kahtia ja lisäsin kalat, kinkut ja juustot.


Pohja

Käytin pohjaksi tavoistani poiketen Sunnuntain valmista piirakkapohjaa, sillä kaikkea kokattavaa oli niin valtavasti. Yleensä olen etsinyt netistä jonkun perunamuusijauhetta sisältävän pohjan, ja lupaan lisätä tänne reseptin myös itsetehtyyn pohjaan, heti kun seuraavan kerran sellaisen teen. Mutta Sunnuntain valmispohjakin kyllä yllätti iloisesti!


Kasvis-kermaviilitäyte

1 purjo ohuina suikaleina
puolikas kesäkurpitsa (tai yksi pieni) ohuina viipaleina
2 kermaviiliä (4dl)
2-3 kananmunaa
1 rkl soijaa
mustapippuria myllystä

JA LISÄKSI LOHIPIIRAKKAAN
tuoretta tai pakastettua tilliä, noin. 2rkl
200g kylmäsavulohta
1 rasia raejuustoa (n. 2dl)

TAI KINKKUPIIRAKKAAN
200 g savupalvikinkkua
150g punaleimaraastetta (tai jotain muuta juustoa)
1 tl yrttisekoitusta ja paprikajauhetta

1. Halkaise purjo ja leikkaa pois huono osa. Huuhtele purjoa juoksevan veden alla, jotta sisällä mahdollisesti piileskelevä multa irtoaa. Kuullota purjoa öljyssä keskilämmöllä n. 5 min. ennen kesäkurpitsan lisäämistä.

2. Pese kesäkurpitsa. Leikkaa se pitkittäin neljään osaan. Leikkaa pötkylöistä ohuita kolmioita. Lisää kuullottuvan purjon joukkoon ja mausta soijalla ja mustapippurilla. Anna kypsyä n. 15 min. miedolla lämmöllä.
3. Ota kasvikset pois kuumalta pannulta esim. muoviastiaan. Lisää sekaan kermaviili, (raejuusto ja tilli lohipiirakkaan) ja kananmunat. Sekoita täyte tasaiseksi.

4. Kauli taikinasta piirakalle pohja (itselläni taikina riitti n. 20 * 30cm vuokaan. Aseta pohja leivinpaperin päälle tai hyvin rasvoitetun vuuan pohjalle. Jätä taikinaan myös reunat. Kaada täyte pohjan päälle.
5. Viipaloi kylmäsavulohi (onnistuu parhaiten, kun kala on kohmeista) tai käytä valmiita viipaleita. Asettele viipaleet kauniisti piirakan päälle.
6. Paista 200 asteessa n.50 min. Jos piirakka saa liikaa väriä, peitä se foliolla.

- jos teet kinkkupiirakkaa, lisää tillin, raejuuston ja lohen sijaan kermaviili-kasvistäytteeseen kuutioitu saunapalvi, punaleimaraaste ja mausteet ja sekoita tasaiseksi. Paista samoin kuin lohipiirakka.

- kermaviiliannoksen ja pohjataikinan tuplaamalla saa tarvittaessa tosi helposti kahdenlaista piirakkaa!

keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Mansikka-valkosuklaa juustokakku
















Synttäkakuksi päätyi tänä vuonna vakioreseptini mansikkajuustokakku, tällä kertaa valkosuklaalla höystettynä. Kaikki syötiin, yllättäen. Pientä jännitystäkin oli ilmassa, kun luulin kotona olevan monta paketillista liivatelehtiä mutta jouduinkin hyydyttämään kakkua normaalia pienemmällä liivatemäärällä. No, kasassa kesti!
Kaurakeksipohjan sijaan kokeilin viikonloppuna myös domino-kekseistä tehtyä pohjaa, ja maisteluraadin lausuntojen seurauksena taidan jatkossa käyttää sitä.


Pohja (kaurakekseistä)

150 g kaurakeksejä
50-75g sulaa voita (Käytin itse 50g mutta pohja oli hieman kova, ehkäpä pieni rasvalisä pehmentäisi sitä. Resepti on ollut muistissa päässäni, olen tehnyt tätä varmaan kymmenen kertaa, eikä pohja ole yleensä ollut noin kova. Joten olisinko muistanut rasvan määrän väärin? Tarkennan ohjetta heti kun seuraavan kerran tätä teen...)


Vaihtoehtoinen pohja (dominoista)

175 g perus Dominokeksejä
50 sulaa voita



1. Jauha keksit hienoksi esim. tehosekoittimessa tai muovipussin sisällä kaulimella.

2. Sulata rasva mikrossa/ kattilassa ja sekoita keksimurujen joukkoon.
3. Vuoraa irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla (paperi menee näpsäkästi sinne pohjan ja reunuksen väliin, ja on siitä sitten kätevä leikata nätiksi.
)
4. Lusikoi pohja vuokaan, taputtele tasaiseksi ruokalusikalla. Laita jääkaappiin kovettumaan täytteen valmistuksen ajaksi.


Valkosuklaakerros

2 dl Vanilla vatkautuvaa tai kuohukermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl Valion vaniljarahkaa
5 liivatelehteä
100g valkosuklaata
0,5 dl vettä, maitoa tai mehua

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Vatkaa vaahtoutuva Vanilla. Lisää sekaan tuorejuusto ja rahka, vatkaa seos tasaiseksi.
3. Hienonna valkosuklaa mahdollisimman pieneksi muruksi ja sekoita täytteeseen. Maista ja lisää sokeria, jos haluat. Itse en koskaan ole lisännyt, täyte on ainakin näistä aineksista valmistettuna sopivan makeaa.
4. Kuumenna 0,5 dl vettä kiehuvan kuumaksi. Purista liivatelehdistä kylmä vesi ja lisää ne yksitellen kuumaan veteen (joka ei siis enää saa kiehua).
Liivateseostaon kätevä sekoittaa haarukalla. Kaada liivateseos tuorejuustotäytteen sekaan ja sekoita tosi hyvin, mielellään vaikka hetki sähkövatkaimella.
5. Kaada täyte keksipohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa n.3h.
6. Tässä vaiheessa kannatta ottaa päällyskerrokseen tulevat mansikat jo sulamaan.


Mansikkakerros

3 dl mansikkasosetta
n. 2-4 rkl sokeria
5 liivatelehteä
0,5 dl mehua tai vettä

koristeluun 50-75g valkosuklaata

1. Tarkista että valkosuklaakerroksen pinta on sen verran hyytynyt, että päälle voi kaataa mansikkakerroksen hyytymään (sormella sen kyllä tuntee). Jos niin on, laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Soseuta sulaneet mansikat sauvasekoittimella. Mittaa sosetta käyttöön n. 3dl. Lisää sokeria ja tarkista makeus. Sose saa olla raikkaan kirpsakkaa, sillä valkosuklaatäyte on aika täyteläistä.
3. Kuumenna vesi/ mehu kiehuvan kuumaksi. Lisää sekaan liivatteet samalla tavalla kuin valkosuklaatäytteessä. Sekoita liivateseos mansikkasoseeseen mahdollisimman tasaisesti.
4. Kaada mansikkakerros valkosuklaakerroksen päälle ja anna jähmettyä kylmässä n.3h. Sitten herkku on viimein valmis syötäväksi. Rouhi koristeeksi valkosuklaata.

tiistai 6. huhtikuuta 2010

Pitaleivät


























Maaliskuussa 2010 bloggaamaani halloumi-kasvis-couscousia jäi tällä kertaa yli, ja keksin täyttää sillä ja synttäri-illan valkosipulikanan jämällä pitaleipiä. Lisukkeena kermaviiliä ja valmista kebabkastiketta. Pitaleipiin otin ohjeen Pastanjauhajilta, tosin pienin muutoksin. Osa leivistä kohosi taskumaisiksi, osa ei niinkään... Ensi kerralla aion kokeilla hiivan lisäämistä nesteeseen pieneen jauhomäärään sekoitettuna. Kuiviin aineisiin sekoitettuna tuntui, ettei se sekoittunut/ liuennut nesteeseen kovin hyvin ja taikina nousi jotenkin huonosti.


Pitaleivät

3 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
3dl durumvehnäjauhoa
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaaa


1. Sekoita kuivat aineet keskenään.

2. Kuumenna maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Kaada jauhojen sekaan ja alusta voimakkaasti.
3. Anna taikinan kohota lämpimässä vesihauteessa pyyheliinan alla n. 4o minuuttia.

4. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Jaa taikina 12-15 palaseen, ja kaulitse palasista ohuita leipäsiä. (Ohuilla tarkoitan siis oikeasti ohuita, muuten pitat eivät kohoa taskumaisiksi.)
5. Paista 25o asteessa 5-7 minuuttia, kunnes leivät pullahtavat taskuiksi. Jos eivät pullahda, älä masennu - tuoreen leipäsen voi täyttää myös samalla tavalla kuin tacokuoren.


Täytteet

Kasvis-halloumi couscousia
Kypsää kanaa
kermaviilidippiä
salsaa / kebabkastiketta
tuorekurkkua, salaattia, tomaattia yms.

Mustikkamalja
















Synttärikakun korvasi jääkaapista löytyneistä aineksista kasattu mustikkamalja. Annos oli tosi kaunis Iittalan Essence-cocktailmaljaan kasattuna. Me emme kaivanneet annokseen sokeria, toki sitä saa lisätä jos kaipaa makeampaa herkkua.


Mustikkamalja (2 annosta)

2 dl vaniljan makuista rahkaa (Valio)
1 dl maustamatonta jogurttia
1-2 dl mustikoita
2 palaa Fazerin sinistä
2 palaa valkosuklaata


1. Sekoita rahka ja maustamatonjogurtti. Takista maku, lisää halutessasi sokeria.
2. Jaa rahka kahteen maljaan. Lusikoi päälle mustikat.

3. Rouhi suklaapalat ja jaa suklaamurut maljojen pinnalle.


Pekoniin käärittyä valkosipulikanaa
















Juhlistin vanhenemistani oman kullan kanssa, joka hyvin ohjeistettuna sai aikaan taivaallista kanaa. Tätä tehdään toistekin! Varmaan rittäisi, jos kanan käärisi joko pekoniin tai ilmakuivattuun kinkkuun, meillä nyt vaan sattui olemaan molempia.


Pekoniin käärittyä valkosipulikanaa (2:lle)

2 kanan rintafilettä
4 viipaletta pekonia
2 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
1 valkosipulin kynsi
1 tl yrttimaustetta
mustapippurirouhetta
puisia cocktailtikkuja

1. Huuhtele kanafileistä marinadi pois (siis jos sitä on).
2. Kuivaa fileet ja mausta ne hienonnetulla valkosipulilla, pippurilla ja yrteillä (tuoreet yrtit olisivat ihania tässä reseptissä!)
3. Kääri kanafile ilmakuivattuun kinkkuun. Tee kahdesta pekoniviipaleesta suorakulmio. Aseta kanafile suorakulmion keskelle ja kääri pekoniviipaleet sen ympärille niinkuin parhaaksi näet. Kiinnitä parilla cocktailtikulla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

4. Paista pekoniin kaunis pinta pannulla. Aseta kanat uunivuokaan ja paista 200 asteessa n. puoli tuntia. Kana on kypsää, kun sen lihasneste on leikatessa kirkasta, ei punertavaa. Käytin itse paistomittaria, ja otin kanat uunista kun paksuimman fileen sisälämpö oli 82 astetta.



Paistettua päärynää, brie-juustoa ja pistaasipähkinöitä maalaisleivällä













Pääsiäinen toi pienen hengähdyshetken arjen raadantaan, ja "lomasen" alkamista juhlistin lapsuuden ystävän kanssa lasillisilla kuohuvaa ja brie-leipäsillä, joihin makeutta toi paistettu päärynä ja hunaja. Päälle piti tulla paahdettuja pinjansiemeniä, mutta koska ne olivat kaupasta loppu, korvasimme siemenet pistaasipähkinän murusilla. Maut olivat miedot mutta ihanat!


Briejuustoa ja paistettua päärynää maalaisleivällä

2 viipaletta maalais- tai kauraleipää
1 päärynä
1 rkl voita, oliiviöljyä
brie-juustoa (käytimme Presidentia)
juoksevaa hunajaa
pistaasipähkinöitä
sormisuolaa


1. Pese päärynä ja viipaloi se n. puolen cm:n viipaleiksi. Paista viipaleet voissa keskilämmöllä kauniin värisiksi.

2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sipaise leipien pintaan vähän oliiviöljyä.
3. Nosta leiville paistettuja päärynäviipaleita ja brieviipaleita.

4. Paista kunnes brie vähän sulaa, mutta älä anna leipien kuivaa liikaa.
5. Rouhi päälle kuorittuja pistaasipähkinöitä, valuta pinnalle juoksevaa hunajaa ja ripottele hippusia sormisuolaa. Nauti heti!